Neavând ce face, am căutat câteva definiţii de poezii cu formă fixă şi am încercat pe cât posibil să compun câte o poezie din fiecare păstrând regulile, numărul de versuri sau silabe, tipurile de rime, etc.
Începând de mâine o să postez, după cum urmează:
Sonet: poezie alcătuită din 14 versuri, grupate în 4 strofe, adica 4-4-3-3
versuri strofele. Rimele celor 4 strofe sunt după cum urmează:
a-b-b-a, b-a-a-b, c-d-c, c-d-c.
Rondel: poezie alcătuită din 14 versuri, grupate în 3 strofe, adică 4-4-6
versuri strofele. Rimele celor 3 strofe sunt după cum urmează
(majusculele reprezintă aşa-zisul refren care se repetă): A-B-b-a,
a-b-A-B, a-b-b-a-A-B.
Ronset: poezie alcătuită din 14 versuri care îmbină caracteristicile rondelului şi ale sonetului. Este grupată în 4 strofe, adică 4-4-4-2 versuri strofele, adică 3 catrene şi un distih. Rimele celor 4 strofe sunt după cum urmează: a-b-b-a, a-b-b-a, a-c-c-a, a-a. Primul şi ultimul vers ale ronsetului sunt identice. De asemenea ultimul vers al celor 3 catrene este identic.
Gazel: poezie în distihuri ale căror rime sunt dispuse după cum urmează: versurile primului distih rimează între ele, rima păstrându-se în al doilea vers al celorlalte distihuri, adică: a-a, b-a, c-a, etc..
Limerick: poezie alcătuită din 5 versuri. Rimele celor 5 versuri sunt după cum urmează: a-a-b-b-a. Numărul de silabe al versurilor 1, 2 şi 5 este mai mare decât cel al versurilor 3 şi 4.
Triolet: poezie alcătuită din 8 versuri a câte 8 silabe fiecare, la care primul vers este identic cu al patrulea şi al şaptelea, iar al doilea este identic cu al optulea. Rimele celor 8 versuri care pot fi scrise şi ca două catrene, sunt după cum urmează: a-b-a-a, a-b-a-b.
Pantum: poezie alcătuită din catrene în care versul 2 este identic cu 5, versul 6 este identic cu 9, versul 10 este identic cu 13, etc., apoi versul 4 este identic cu 7, versul 8 este identic cu 11, versul 12 este identic cu 15, etc..
Glosă: poezie în care prima strofă este alcătuită din 4, 6 sau 8 versuri. Începând cu strofa a doua, fiecare strofă va comenta câte un vers al primei strofe, strofa de bază. Adică, strofa a doua va comenta primul vers al primei strofe şi se va încheia exact cu acel vers, strofa a treia va comenta al doilea vers al strofei de bază şi se va încheia cu acel vers, etc.. Poezia se încheie cu prima strofă cu ordinea inversată a versurilor.
Sextină: poezie alcătuită din 39 de versuri, adică 6 strofe a câte 6 versuri fiecare, urmate de o strofă cu 3 versuri. În forma originală a sextinei, fiecare vers are 10 silabe. Ulterior s-a modificat la 11 silabe. Rima este riguros respectată. Cele 6 cuvinte folosite la finalul fiecărui vers din prima strofă se repetă în toate celelalte. În fiecare strofă se iau în ordine versurile 6-1-5-2-4-3 din strofa precedentă, creându-se o rotaţie a tuturor celor 6 versuri iniţiale, astfel încât fiecare ultim cuvânt ce reprezintă rima a fost în fiecare poziţie în cele 6 strofe (prima rimă de la primul vers al primei strofe a fost în celelalte 5 strofe şi ca al doilea vers şi ca al treilea, etc.) după cum urmează:
Strofa 1: a-b-c-d-e-f
Strofa 2: f-a-e-b-d-c
Strofa 3: c-f-d-a-b-e
Strofa 4: e-c-b-f-a-d
Strofa 5: d-e-a-c-f-b
Strofa 6: b-d-f-e-c-a
Strofa de 3 versuri: cele 6 cuvinte-rimă sunt folosite la jumătatea şi la finalul celor 3 versuri, după cum urmează: b-e, d-c, f-a.
În momentul când vă scriu asta le am compuse deja pe toate fără ultima, sextina, la care sincer mă uit la reguli ca viţelul la poartă nouă, însă sper să-mi vină vreo inspiraţie! :)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu